به گزارش پایگاه خبری امیدرسان، یکی از داروهای گیاهی که از شهرت جهانی برخوردار است گل گاوزبان است. گل گاو زبان دارای خواص و فوائد بی شماری است که این گیاه را به یک گیاه درمانگر تبدیل کرده است.
گیاه گل گاوزبان چیست؟
اگر شما میخواهید در خصوص خواص و مصرات مصرف گل گاو زبان، نحوه مصرف گل گاوزبان، میزان مصرف گل گاوزبان، نحوه تهیه دمنوش گل گاوزبان، تداخل دارویی. مصرف گل گاوزبان، عوارض مصرف گل گاو زبان، تاثیر گل گاو زبان بر فشار خون و غیره بدانید با پایگاه خبری امیدرسان، رسانه امیدبخش همراه باشید.
گل گاوزبان گیاهی علفی یکساله است که در بسیاری از مناطق جهان، از جمله اروپا، آسیا، آمریکای شمالی و جنوبی رشد میکند.
این گیاه به عنوان یک گیاه دارویی معروف است و در طب سنتی برای درمان مشکلات پوستی، تسکین دردها و التهابات استفاده میشود.
گل گاوزبان همچنین به عنوان یک گیاه زینتی نیز مورد استفاده قرار میگیرد و میتواند به زیبایی باغها و فضای سبز شما کمک کند.
برای رشد بهتر گل گاوزبان، بهتر است آن را در مناطقی با خاک حاصلخیز، نور کافی و آبیاری منظم کاشت کنید.
همه چیز درباره گیاه گل گاوزبان:
گل گاوزبان یا گل گاو زبان، یک گیاه است که در نام علمی آن “Ranunculus acris” نامیده میشود و درختچهها، چمنها و مرتعهای اروپایی رشد میکند. این گیاه با برگهایی شبیه به دندان گاو شناخته شده است و گلهای زرد رنگ با ۵ برگ دارد. این گیاه در برخی مناطق به عنوان علف هرز شناخته شده است و ممکن است برای دامها سمی باشد و مشکلاتی ایجاد کند.
محل کاشت و تولید:
گل گاوزبان یک گیاه دائمی بوده و در بسیاری از نواحی ایران به صورت خودرو وحشی رشد میکند. این گیاه به خاطر خواص دارویی و درمانیاش مورد توجه قرار گرفته و در بسیاری از مناطق ایران به صورت کشت و برداشت نیز انجام میشود.
بیشتر بخوانید: فواید و مضرات مصرف ساقه طلایی
بیشترین میزان تولید گل گاوزبان در ایران در استانهای خراسان شمالی، خراسان رضوی، گلستان، خوزستان، ایلام و کرمانشاه انجام میشود.
همچنین، گل گاوزبان میتواند در مناطقی با شرایط آب و هوایی معتدل تا مرطوب با خاک حاصلخیز رشد کند و به همین دلیل در بسیاری از مناطق ایران میتوان آن را کشت کرد.
نحوه برداشت:
برای برداشت گل گاوزبان، معمولاً باید منتظر شد تا گلها کاملاً باز شوند و در حالت بلوغ قرار بگیرند. سپس میتوانید با یک چاقوی تیز و تمیز، گلها را از ساقه بریده و در سایه و خشک و تهویه داده شده نگهداری کنید تا خشک شوند.
همچنین، میتوانید برگهای گل گاوزبان را نیز برداشت کنید. برای این کار، باید برگهای جوان و تازه را برداشت کرده و در آفتاب به خوبی خشک کرده و سپس در ظروفی مناسب نگهداری کنید.
در هر صورت، بهتر است قبل از برداشت گل گاوزبان، با کشاورز یا کارشناس مربوطه مشورت کنید تا بتوانید بهترین زمان برای برداشت را تعیین کنید و از روشهای درست برداشت استفاده کنید.
فواید و خواص درمانی:
گل گاو زبان به عنوان یک گیاه دارویی در سنتهای پزشکی سنتی استفاده میشود. برخی از فواید درمانی گل گاوزبان عبارتند از:
- ۱٫ ضد التهاب: گل گاوزبان دارای ترکیبات ضد التهابی است که میتواند در کاهش التهابهای دستگاه گوارشی و التهابهای مربوط به زانو، مفاصل و عضلات کمک کند.
- ۲٫ ضد عفونی کننده: این گیاه دارای ترکیبات ضد باکتری و ضد ویروسی است که میتواند در درمان عفونتهای دستگاه تنفسی، عفونتهای ادراری و عفونتهای پوستی مفید باشد.
- ۳٫ کاهش درد: گل گاوزبان دارای ترکیبات ضد دردی است و میتواند در کاهش دردهای عضلانی و مفصلی مؤثر باشد.
- ۴٫ کمک به هضم غذا: گل گاوزبان میتواند به هضم غذا کمک کند و در درمان ناراحتیهای مربوط به دستگاه گوارشی مفید باشد.
- ۵٫ کاهش استرس: ترکیبات موجود در گل گاوزبان میتواند به کاهش استرس و اضطراب کمک کند.
اگرچه گل گاوزبان در برخی موارد ممکن است به عنوان دارو استفاده شود، اما مصرف آن باید تحت نظر پزشک یا پزشک سنتی باشد و مصرف بیش از حد آن ممکن است به برخی مشکلات سلامتی منجر شود.
نحوه مصرف گل گاوزبان:
گل گاوزبان میتواند به صورت دم کرده، عصاره، کپسول و یا ترکیب با گیاهان دیگر مصرف شود.
بیشتر بخوانید: همه چیز درباره بیماری فشار خون و راه های پیشگیری از آن
بهتر است قبل از مصرف گل گاوزبان با پزشک یا پزشک سنتی مشورت کنید تا در مورد میزان مصرف مناسب و روشهای استفاده در هر حالت خاص صحبت کنید.
بعضی از روشهای مصرف گل گاوزبان عبارتند از:
معرفی روشهای دم کرده، عصاره، روغن، کپسول:
دم کرده:
میتوانید یک قاشق چایخوری گل گاوزبان را در یک لیوان آب جوشانده و به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه خیلی کم بجوشانید. سپس آن را صاف کنید و میتوانید یک یا دو فنجان در هر روز بنوشید.
عصاره:
میتوانید گیاه گل گاوزبان را خشک کرده و سپس با استفاده از الکل یا گلیسیرین، عصارهای از آن بگیرید و میتوانید آن را با آب مخلوط کرده و بنوشید.
کپسول:
میتوانید کپسولهایی که حاوی پودر گل گاوزبان هستند، به میزانی که به شما توصیه شده است، استفاده کنید.
در هر صورت، بهتر است از مصرف بیش از حد گل گاوزبان خودداری کنید و در صورت بروز هرگونه علائم ناخوشایند، به پزشک خود مراجعه کنید.
عوارض مصرف بیش از حد گل گاوزبان:
مصرف بیش از حد گل گاوزبان میتواند به برخی مشکلات سلامتی منجر شود. برخی از عوارض مصرف بیش از حد گل گاوزبان عبارتند از:
۱٫ عوارض گوارشی: مصرف بیش از حد گل گاوزبان ممکن است باعث تحریک دستگاه گوارش و ایجاد علائمی مانند تهوع، استفراغ، درد شکمی و اسهال شود.
۲٫ حساسیت: برخی افراد ممکن است حساسیت به گل گاوزبان داشته باشند و در نتیجه مصرف آن باعث ریزش مو، خارش، قرمزی و تورم میشود.
۳٫ مشکلات کبدی: مصرف بیش از حد گل گاوزبان ممکن است باعث ایجاد مشکلات کبدی شود.
۴٫ افزایش خطر خونریزی: گل گاوزبان ممکن است باعث افزایش خطر خونریزی شود، به خصوص در صورت مصرف همزمان با داروهایی مانند وارفارین و کمونین.
۵٫ افزایش فشار خون: ممکن است مصرف بیش از حد گل گاوزبان باعث افزایش فشار خون شود.
به همین دلیل، بهتر است مصرف گل گاوزبان را با رعایت مقدار توصیه شده و تحت نظر پزشک یا پزشک سنتی انجام دهید.
میزان مصرف مناسب گل گاوزبان:
میزان مصرف گل گاوزبان بستگی به موارد مصرف و شرایط هر فرد دارد.
معمولاً، میزان مصرف گل گاوزبان برای مصرف دم کرده، ۱ تا ۲ قاشق چایخوری گل گاوزبان در هر لیوان آب جوشانده شده و به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه خیلی کم بجوشانید، سپس آن را صاف کرده و میتوانید یک یا دو فنجان در هر روز بنوشید.
بیشتر بخوانید: همه چیز درباره عوارض و فوائد بوتاکس
در صورت استفاده از عصاره، از ۳۰ تا ۶۰ قطره در هر روز استفاده کنید.
همچنین، در صورت استفاده از کپسولهای گل گاوزبان، بهتر است به مقدار توصیه شده روی بیایید.
به هر حال، بهتر است قبل از استفاده از گل گاوزبان با پزشک یا پزشک سنتی خود مشورت کنید تا بتوانید میزان مصرف مناسب و روشهای استفاده را برای حالت شما مشخص کنید.
مصرف گل گاوزبان در دوران بارداری:
در مورد مصرف گل گاوزبان در دوران بارداری، تحقیقات کافی وجود ندارد و بهتر است با پزشک خود مشورت کنید.
در برخی موارد، مصرف گل گاوزبان ممکن است باعث تحریک رحم شود و باعث افزایش خطر سقط جنین شود.
مصرف بیش از حد گل گاوزبان ممکن است باعث ایجاد مشکلات کبدی شود و این مشکلات در دوران بارداری نیز برای فرزند شما ممکن است مضر باشد.
بیشتر بخوانید: برای رفع سردرد بعد از قلیان چه کنیم
به همین دلیل، بهتر است در صورت بارداری، مصرف گل گاوزبان را با پزشک خود مشورت کنید تا بتوانید میزان مصرف مناسب و روشهای استفاده در هر حالت خاص را برای خودتان تعیین کنید.
در مورد مصرف گل گاوزبان در دوران شیردهی، تحقیقات کافی وجود ندارد و بهتر است با پزشک خود مشورت کنید.
مصرف گل گاوزبان در دوران شیردهی:
بعضی از منابع نشان دادهاند که مصرف گل گاوزبان در دوران شیردهی ممکن است باعث کاهش ترشح شیر شود و در برخی موارد ممکن است باعث ایجاد تحریک رحم شود و باعث افزایش خطر سقط جنین شود.
مصرف بیش از حد گل گاوزبان ممکن است باعث ایجاد مشکلات کبدی شود و این مشکلات در دوران شیردهی نیز برای کودک شما ممکن است مضر باشد.
به همین دلیل، بهتر است در صورت شیردهی، مصرف گل گاوزبان را با پزشک خود مشورت کنید تا بتوانید میزان مصرف مناسب و روشهای استفاده در هر حالت خاص را برای خودتان تعیین کنید.
ترکیبات:
علاوه بر روغن دانه، گل گاوزبان دارای مواد معدنی مانند کلسیم، پتاسیم، منیزیم، فسفر، سدیم، آهن و روی است. همچنین، این گیاه دارای ویتامینهای A، C، E و گروه B است.
گل گاوزبان همچنین شامل فلاونوئیدها مانند کوئرستین، آپیگنین، لوتئولین و روتین، اسانسهای آرام بخشی مانند لینالول و ترپنوئیدهای مانند بتا-کاروفیلن است.
همچنین، گل گاوزبان شامل مواد فعالی مانند شاکولوزید، ازولن، گلیکوزیدهای ترپنوئیدی، اسیدهای آمینه، ساپونینها و تاننها است.
این مواد فعال به دلیل خواص ضد التهابی، ضد باکتری و ضد ویروسی خود، در درمان بسیاری از بیماریها مانند التهاب مفاصل، دردهای عضلانی و استخوانی، آسم، التهاب پوست، عفونتهای ادراری و غیره مورد استفاده قرار میگیرند.
درمان عفونت های پوستی با گل گاوزبان:
خبر خوب و امیدبخش این است که گل گاوزبان به دلیل دارا بودن خواص ضد التهابی، ضد باکتری و ضد ویروسی، میتواند در درمان عفونتهای پوستی مفید باشد.
برخی تحقیقات نشان دادهاند که مصرف خارجی و داخلی گل گاوزبان میتواند در درمان برخی بیماریهای پوستی مانند آکنه، خارش، اگزما، پسوریازیس و زگیل خوشهای مفید باشد.
بیشتر بخوانید: مزایا و معایب قرص و کپسول رتینول
همچنین، روغن گل گاوزبان نیز به دلیل دارا بودن خواص ضد التهابی و ضد باکتری میتواند به عنوان یک درمان خارجی برای برخی عفونتهای پوستی مانند جوشهای پوستی و زخمهای خوردگی مفید باشد.
به هر حال، بهتر است قبل از استفاده از گل گاوزبان برای درمان عفونتهای پوستی با پزشک خود مشورت کنید تا بتوانید بهترین روش استفاده را برای خودتان تعیین کنید.
دیگر درمان های مناسب با گل گاو زبان:
گل گاوزبان به دلیل دارا بودن خواص ضد التهابی، ضد باکتری، ضد ویروسی، ضد تشنجی، ضد اضطرابی، ضد التهابی معده و روده و ضد التهابی مفاصل، در درمان بسیاری از بیماریها مفید است.
کاربردهای معروف گل گاوزبان:
- – در درمان دردهای عضلانی و استخوانی مانند روماتیسم، آرتریت و آرتروز
- – در درمان بیماریهای پوستی مانند آکنه، خارش، اگزما، پسوریازیس و زگیل خوشهای
- – در درمان سرطان و پیشگیری از رشد سلولهای سرطانی
- – در درمان اختلالات تنفسی مانند آسم و برونشیت
- – در درمان اختلالات گوارشی مانند درد شکم، نفخ، اسهال و تهوع
- – در درمان اختلالات قاعدگی مانند درد قاعدگی، نامنظمی قاعدگی و سندرم تخمدان پلی کیستیک
- – در درمان اختلالات روانی مانند افسردگی، اضطراب، خواب آلودگی و اختلالات خواب
- – در درمان بیماریهای قلبی مانند فشار خون بالا و اختلالات ضربان قلب
- – در درمان بیماریهای عصبی مانند میگرن، سردرد و اختلالات عصبی مرتبط با سن
به هر حال، قبل از استفاده از گل گاوزبان برای درمان بیماری، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید تا بتوانید بهترین روش استفاده را برای خودتان تعیین کنید.
مصرف گل گاوزبان با پروپرانولول:
پروپرانولول یک داروی بتا بلاکر است که برای کاهش فشار خون، درمان بیماریهای قلبی و عروقی، میگرن و اختلالات اضطرابی استفاده میشود.
با توجه به اینکه گل گاوزبان دارای خواص ضد التهابی، ضد باکتری و ضد ویروسی است، مصرف همزمان گل گاوزبان و پروپرانولول ممکن است باعث افزایش اثرات ضد التهابی و خواص آرام بخش گیاه گل گاوزبان شود.
با این حال، همواره قبل از استفاده از هر گونه داروی گیاهی یا شیمیایی باید با پزشک خود مشورت کرد و از اینکه مصرف آن با داروهای دیگری که در حال مصرف هستید تداخل نداشته باشد، اطمینان حاصل کرد.
بیشتر بخوانید: بهترین معجون برای جوش خوردن استخوان
به همین دلیل، قبل از استفاده از گل گاوزبان، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید و نظر او را در این زمینه بپرسید.
درمان فشار خون با گل گاوزبان:
گل گاوزبان به دلیل دارا بودن خواص ضد التهابی، ضد باکتری و ضد ویروسی، ممکن است در کاهش فشار خون مفید باشد. با این حال، برای کسانی که دارای فشار خون بالا هستند، قبل از مصرف گل گاوزبان باید با پزشک خود مشورت کنند.
برخی از تحقیقات نشان دادهاند که گل گاوزبان ممکن است باعث کاهش فشار خون شود.
خبر خوب و امیدبخش این که مصرف گل گاوزبان همزمان با داروهای کاهنده فشار خون مانند کاپتوپریل، انالاپریل و لوزارتان باعث کاهش شدید فشار خون شود که ممکن است خطر بروز عوارض جانبی ناخواسته را افزایش دهد.
بنابراین، قبل از استفاده از گل گاوزبان برای کاهش فشار خون، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید و نظر او را در این زمینه بپرسید.
اگر شما دارای فشار خون بالا هستید، بهتر است از مصرف گل گاوزبان پیش از مشورت با پزشک خود خودداری کرده و از هر گونه مکمل گیاهی یا شیمیایی قبل از مشورت با پزشکتان استفاده نکنید.
چند نکته در خصوص مصرف گل گاوزبان:
البته، برای استفاده بهینه و ایمن از گل گاوزبان، میتوانید توجه به چند نکته داشته باشید:
۱٫ قبل از شروع مصرف گل گاوزبان، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید تا بتوانید بهترین روش استفاده را برای خودتان تعیین کنید.
۲٫ ممکن است برخی افراد به گل گاوزبان حساسیت داشته باشند. در صورتی که هرگونه حساسیت یا علائم ناخوشایند دیگری را در طی مصرف گل گاوزبان تجربه کردید، بهتر است استفاده از این گیاه را متوقف کنید و به پزشک خود اطلاع دهید.
۳٫ برای مصرف داخلی، میتوانید از گل گاوزبان به صورت چای، عصاره یا کپسول استفاده کنید. برای مصرف خارجی، میتوانید از روغن گل گاوزبان به صورت ماساژ بر روی پوست استفاده کنید.
۴٫ برای درمان بیماریهای پوستی، میتوانید از گل گاوزبان به صورت محلول یا کرم استفاده کنید.
۵٫ برای درمان عفونتهای قارچی، میتوانید از عصاره گل گاوزبان در آب استفاده کنید.
۶٫ برای حفظ کیفیت گل گاوزبان، بهتر است آن را در جای خشک و خنک نگهداری کنید.
۷٫ مصرف گل گاوزبان برای زنان باردار و شیرده و افرادی که دارای بیماریهای خاص مانند بیماریهای کلیوی هستند، توصیه نمیشود.
۸٫ مصرف گل گاوزبان همزمان با داروهایی که برای کاهش فشار خون استفاده میشوند، مانند پروپرانولول، باید با احتیاط انجام شود و بهتر است با پزشک خود مشورت کنید.
۹٫ مصرف بیش از حد گل گاوزبان ممکن است باعث عوارض جانبی مانند تهوع، استفراغ، سردرد و اسهال شود. به همین دلیل، بهتر است دوز مصرفی را که پزشک شما توصیه کرده است رعایت کنید.
۱۰٫ در صورت مصرف همزمان گل گاوزبان با داروهای دیگر، مانند داروهای قلبی، داروهای ضد اضطراب و داروهای کاهنده فشار خون، قبل از مصرف گل گاوزبان باید با پزشک خود مشورت کنید.
نحوه مصرف گل گاوزبان با داروهای دیگر:
مصرف همزمان گل گاوزبان با برخی از داروها ممکن است باعث تداخل دارویی شود و عوارض جانبی ناخواسته را ایجاد کند. بنابراین، شما باید همیشه قبل از مصرف هر گونه داروی گیاهی یا شیمیایی، با پزشک خود مشورت کنید و نظر او را در این زمینه بپرسید.
بیشتر بخوانید: خواص پماد ویتامین آ برای لک صورت
بعضی از داروهایی که با مصرف همزمان گل گاوزبان ممکن است تداخل دارویی داشته باشند عبارتند از:
۱٫ داروهای کاهنده فشار خون: مصرف همزمان گل گاوزبان با داروهای کاهنده فشار خون مانند کاپتوپریل، انالاپریل و لوزارتان باعث کاهش شدید فشار خون میشود که ممکن است خطر بروز عوارض جانبی ناخواسته را افزایش دهد.
۲٫ داروهای ضد اضطراب: مصرف گل گاوزبان همزمان با برخی از داروهای ضد اضطراب مانند آلپرازولام ممکن است باعث افزایش اثرات ضد اضطرابی این داروها شود.
۳٫ داروهای قلبی: گل گاوزبان ممکن است با برخی از داروهای قلبی مانند دیگوکسین، بتابلوکرها و دیورتیکها تداخل دارویی داشته باشد.
۴٫ داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی (NSAIDs): مصرف همزمان گل گاوزبان با NSAIDs مانند ایبوپروفن و ناپروکسن ممکن است باعث افزایش اثرات ضد التهابی این داروها شود.
۵٫ داروهای ضد گلودرد: مصرف همزمان گل گاوزبان با داروهای ضد گلودرد مانند آسپرین و ایبوپروفن باعث افزایش خطر خونریزی میشود.
بنابراین، بهتر است قبل از مصرف هر گونه داروی دیگری همزمان با گل گاوزبان، با پزشک خود مشورت کنید و نظر او را در این زمینه بپرسید.
تنظیم ضربان قلب نامنظم با گل گاوزبان و تداخل آن با پروپرانولول:
گل گاوزبان ممکن است به عنوان یک گیاه دارویی برای تنظیم ضربان قلب نامنظم مورد استفاده قرار گیرد.
با این حال، مصرف همزمان گل گاوزبان و پروپرانولول (یک داروی کاهنده فشار خون و کنترل ضربان قلب) ممکن است باعث تداخل دارویی شود و عوارض جانبی ناخواسته را ایجاد کند.
پروپرانولول مانع از عملکرد طبیعی بتا-آدرنرژیک در بدن است و باعث کاهش اثرات داروهایی میشود که برای تحریک این پاسخ ایجاد شدهاند.
گل گاوزبان نیز به عنوان یک محرک بتا-آدرنرژیک عمل میکند و ممکن است باعث برطرف شدن برخی از اثرات پروپرانولول شود، از جمله کاهش تاثیرات ضدانعقادی و کاهش فشار خون.
بیشتر بخوانید: بهترین قرص برای پسردار شدن
بنابراین، بهتر است قبل از مصرف همزمان گل گاوزبان و پروپرانولول، با پزشک خود مشورت کنید و نظر او را در این زمینه بپرسید. پزشک شما میتواند شیوه مصرف بهینه و ایمن را برای شما تعیین کند و ممکن است پیشنهاد دهد که از گل گاوزبان در همان زمانی که پروپرانولول مصرف میکنید، خودداری کنید.
طرز تهیه دمنوش گل گاوزبان:
برای تهیه دمنوش گل گاوزبان به روش زیر عمل کنید:
مواد لازم برای تهیه دمنوش گل گاوزبان:
– یک قاشق چایخوری گل گاوزبان خشک
– یک فنجان آب جوش
– عسل یا شیرین کننده دلخواه (اختیاری)
طرز تهیه:
۱٫ یک فنجان آب جوش را در یک قوری بریزید.
۲٫ یک قاشق چایخوری گل گاوزبان خشک را به آب اضافه کنید.
۳٫ قوری را با درپوش بپوشانید و به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه بگذارید تا دم بکشد.
۴٫ پس از گذشت زمان، دمنوش را از طریق چایساز یا یک فیلتر جدا کنید.
۵٫ در صورت تمایل، میتوانید به دلخواه عسل یا شیرین کننده دیگری را به دمنوش اضافه کنید.
۶٫ دمنوش گل گاوزبان را گرم یا سرد بنوشید.
توصیه میشود که قبل از مصرف هر گونه گیاه دارویی، با پزشک خود مشورت کنید و نظر او را در این زمینه بپرسید. همچنین، بهتر است دمنوش گل گاوزبان را در مقادیر معقول و با توجه به راهنمایی پزشک یا متخصص تغذیه مصرف کنید.
مصرف گل گلوزبان و سقط جنین:
هیچ تحقیق علمی در مورد تأثیر گل گاوزبان بر روی سقط جنین در انسان وجود ندارد و این موضوع به طور کامل بررسی نشده است.
بیشتر بخوانید: بهترین روش کاهش ورم بینی
با این حال، برخی از تحقیقات روی حیوانات نشان داده است که مصرف بالای گل گاوزبان در دوران بارداری ممکن است به علت تأثیر آن بر روی استروژن و پروژسترون، منجر به تنبلی تخمدانها شود و در نتیجه باعث سقط جنین شود.
به علت اینکه تأثیرات مصرف گل گاوزبان در دوران بارداری در انسان کاملاً درک نشده است، بهتر است از مصرف آن در صورت بارداری خودداری کنید. در صورتی که قصد باروری دارید، بهتر است قبل از مصرف هر گونه گیاه دارویی، با پزشک خود مشورت کنید و نظر او را در این زمینه بپرسید.
همچنین ببینید : قوی ترین داروهای گیاهی در طب سنتی