به گزارش پایگاه خبری امیدرسان، مهدی غیرتمند کارشناس اندیشکده سیاستگذاری امیرکبیر در یادداشتی با عنوان چرا باید سوتزنی حتماً در مجلس شورای اسلامی به تصویب برسد به علل لزوم تصویب طرح حمایت از افشاگران مفاسد اقتصادی پرداخته است.
از زمانی که حجت الاسلام و المسلمین رئیسی ریاست دستگاه قضایی را برعهده گرفته، در چندین جبهه از جمله بانکها، پتروشیمی، خودروسازی، قوه قضاییه و… علیه مفسدان اعلان جنگ کرده و در مدت زمان حضور خود بر مسند ریاست دستگاه قضایی نسبت به سنوات قبل نمره قابل قبولی از منظر افکار عمومی به دست آورده است.
اما نکته مهم در تغییر رویه اخیر قوه قضاییه در برخورد با مفسدان اقتصادی در این است که آرئیس قوه قضاییه نیز متوجه شده است که برای مبارزه با فساد تنها تکیه بر توان دستگاه قضایی و سازمانهای بازرسی کفایت نمیکند و لازم است از توان عظیم مردمی در این امر کمک گرفته شود.
همچنین رئیس قوه قضاییه به خوبی متوجه شده است که اولین بسترهای مهیا کردن استفاده از ظرفیت نظارت مردمی، حمایت و تشویق گزارش کنندگان فساد است و در زمان های مختلف نیز هم از جانب وی و هم از جانب سخنگوی دستگاه قضایی بر این مسئله تأکید شده است.
برای عملکرد بهتر طرح نظارت مردمی، علاوه بر حمایت و تشویق گزارش دهندگان، یک مسیر گزارشدهی امن، سهل و سریع نیز باید تدارک دیده شود، اما آیا قوه قضاییه بهتنهایی میتواند عَلَم این مسئله را بلند کند و به مشکل برنخورد؟
از لحاظ منطقی پاسخ این سؤال منفی است، زیرا بارها سخنگوی سابق و معاون فعلی قوه قضاییه در مواجهه با انتقادات دانشجویی در جریان حضور در میان این قشرمطالبهگر، یکی از دلایل و خطقرمزهای نحوه عملکرد دستگاه قضایی را قوانین مجلس عنوان کرده و قوه قضاییه را مکلف به اعمال قوانین معرفی کرده است که البته نکته بجا و صحیحی است؛ در چنین شرایطی وقتی پای حمایت از گزارش دهندگان در برابر اخراج شدن، تنزل رتبه، کاهش حقوق و یا هرنوع تهدید دیگری بهمیان میآید، قوه قضاییه چگونه بدون وجود قوانین جدید و در محدوده قوانین فعلی میتواند حامی تمام و کمالی باشد؟
مسئله دیگر مسئله پاداش و تشویقها است که حتماً باید صریحاً بهصورت قانون در مجلس به تصویب رسیده تا قابلیت اجرا شدن داشته و فراتر از وعده درنظر گرفته شود.
به گزارش امیدرسان از آنجا که مفسدان در دستگاه اجرایی (دولت) و قوه مقننه (مجلس شورای اسلامی) نیز حضور دارند، تنها قوانین صریح مجلس قادر است این دستگاهها را ملزم به ایجاد راه امن گزارشدهی و حمایت و تشویق گزارش دهندگان فساد کند، بنابراین اگر قرار است طرح حمایت و گزارش دهندگان تخلف به نتیجه مطلوب برسد حتماً باید در مجلس شورای اسلامی بهتصویب رسیده و ضمانتهای اجرایی لازم برای آن در نظر گرفته شود.
انتهای پیام/