مرکبات مازندران از جمله داشته های کشاورزی سرآمد کشور که روزگاری نه چندان دور به دلیل راه نیافتن در بازارهای صادراتی در سبد میوه کُنج سورتینگ و انبارها باقی می ماند و از بین می رفت اکنون راه خود را پیدا کرده و با زدوده شدن غبار مهجوریت در سبد محصولات تجاری کشور قرار گرفتهاند.
به گزارش پایگاه خبری امیدرسان، مجموع باغ های مرکبات مازندران ۱۱۲ هزار هکتار است که از این میزان ۱۱۰ هزار هکتار ارقام بارده هستند. همچنین از مجموع باغات مرکبات مازندران ۸۰ هزار هکتار زیر کشت ارقام مختلف پرتقال، ۳۰ هزار هکتار ارقام مختلف نارنگی و بقیه زیر کشت محصولاتی از جمله نارنج و لیمو قرار دارند.
طبق آمار رسمی در حال حاضر ۵۰۰ واحد سورتینگ، ۱۱۹ سردخانه دارای مجوز با ۴۷۳ هزار تن ظرفیت، ۱۴۸ واحد خدمات انبارداری با ۳۸۱ هزار تن ظرفیت نگهداری میوه در مازندران فعال است.
سیاست توسعه روابط تجاری و اقتصادی ایران با کشورهای همسایه و جهان و رشد صادرات از مهمترین برنامه های دولت چهاردهم است که در این بین مازندران به عنوان گل سرسبد تولید مرکبات کشور قدم های اساسی در این بخش تاکنون برداشته است.
افزایش ارزآوری از محل صادرات کالاهای غیر نفتی، توسعه مناسبات تجاری با کشورهای هدف، تامین کالاها و ماشین آلات مورد نیاز بخش صنعت از طریق واردات کالاهای واسطه ای و سرمایه ای به منظور حمایت از تولیدات داخلی در دولت چهاردهم کلید خورد که به تقویت روابط ایران با کشورهای همسایه و امضای موافقت نامه های تجارت آزاد و ترجیحی منجر شده است.
در همین زمینه معاون اول رئیسجمهور در نخستین جلسه شورای عالی صادرات غیرنفتی در دولت چهاردهم با بیان اینکه به زودی «قرارداد تجارت آزاد» نهایی میشود، گفت: این قرارداد، شرایط مناسبی را فراهم میکند تا بتوانیم به صورت جدیتر به حوزه صادرات بپردازیم و در زمینه تجارت خارجی وضعیت بهتری نسبت به گذشته داشته باشیم.
محمدرضا عارف با اشاره به اهمیت حیاتی موضوع صادرات غیرنفتی برای دولت چهاردهم گفت: با توجه به برقراری روابط رسمی با سازوکارهای بینالمللی و منطقهای، اکنون وقت آن است که جهش صادرات را به صورت واقعی دنبال کنیم.
در هر استانی بسته به تولیدات و محصولات صادراتی که دارند سعی و تلاش می کنند تا در مسیر صادراتی قرار گیرند و بتوانند سهم بیشتری از صادرات و نیز دستیابی به اهداف دولت چهاردهم را عملیاتی کنند.
همچنین فرماندار شهرستان ساری در جلسه صادرات محصولات کشاورزی شهرستان از صادرات ۲۶ هزار تن مرکبات از سطح ۱۹ هزار هکتار از کل ۲۰هزار هکتار باغات کشاورزی این شهرستان به بازارهای بینالمللی خبر داد و گفت: این دستاورد نقطه عطفی در توسعه صادرات کشاورزی منطقه به شمار می رود.
محمدعلی نوبخت با اشاره به ظرفیتهای ویژه شهرستان در تولید مرکبات گفت: ساری با سهم ۲۵ درصدی از کل صادرات مرکبات استان مازندران، نقشی کلیدی در اقتصاد کشاورزی و ارزآوری کشور ایفا میکند.
وی با بیان اینکه استمرار صادرات مرکبات از شهرستان ساری به کشورهای هدف در دست اقدام است گفت: صادرات مرکبات از مرکز استان به کشورهای روسیه، عراق، ترکیه، ارمنستان، امارات، گرجستان و ازبکستان بوده است که از سوی سورتینگهای فعال در این شهرستان انجام شده است و این فرایند همچنان نیز، ادامه دارد.
مقام عالی دولت در مرکز مازندران ضمن تأکید بر اینکه این میزان صادرات نتیجه تلاشهای بیوقفه کشاورزان، تولیدکنندگان، اداره جهاد کشاورزی شهرستان و حمایتهای دولت خدمتگزار چهاردهم در بهبود زیرساختهای صادراتی بوده است افزود: با توجه به افزایش تقاضای جهانی برای مرکبات ایرانی، تمرکز ما بر ارتقای کیفیت محصولات، بستهبندی استاندارد و گسترش بازارهای هدف است تا بتوانیم جایگاه خود را در بازارهای بینالمللی تثبیت کنیم.
وی همچنین بر اهمیت توسعه همکاریهای تجاری با کشورهای مقصد اشاره کرد و گفت: تعامل با بخش خصوصی، بهبود فرآیندهای حملونقل و تقویت زیرساختهای صادراتی از اولویتهای اصلی ما در این حوزه است.
محمدعلی نوبخت به ذخیره سازی ۱۷ هزارتن مرکبات در ۹۳ وحد سورتینگ و همچنین انبار ذخیره مرکبات برای این ایام و بازار شب و عید اشاره نمود و افزود: رتبه اول تولید مرکبات استان و همچنین یک چهارم صادرات کل استان مربوط به شهرستان ساری بوده است.
فرماندار ساری در پایان با اعلام برنامههای آینده تصریح کرد که به دنبال صادرات محور کردن محصولات کشاورزی شهرستان ساری به ویژه مرکبات هستیم و امیدواریم با توجه به ظرفیت بالای صادرات مرکبات از شهرستان ساری و شرایط مناسب سورتینگها شاهد رونق هرچه بهتر صادرات در مرکز استان باشیم، افزود: بنا داریم تا با تداوم این روند و حمایتهای بیشتر، سهم صادرات مرکبات این شهرستان در بازارهای جهانی افزایش یابد و شاهد رشد اقتصادی و اشتغالزایی پایدار در مرکز استان باشیم.
مازندران حدود ۴۶۰ هزار هکتار اراضی کشاورزی و باغی دارد که در آنها سالانه بیش از هفت میلیون تن محصول تولید می شود. ۷۲ نوع محصول کشاورزی در مازندران تولید می شود این استان در تولید ۱۵ نوع از محصولات کشاورزی و باغی هم رتبه اول تا سوم کشور را دارد.
برنجکاری یکی از مهم ترین فعالیت کشاورزی در مازندران و منبع مهم درآمد کشاورزان استان است و با تولید بیش از یک میلیون تن، ۴۲ درصد برنج مورد نیاز کشور از این استان تامین میشود.
طبق آمارهای رسمی، مجموع باغ های مرکبات مازندران ۱۱۲ هزار هکتار با تولید سالانه بیش از سه میلیون و ۵۰۰ هزار تن است، از مجموع باغات مرکبات مازندران ۸۰ هزار هکتار زیر کشت ارقام مختلف پرتقال، ۳۰ هزار هکتار ارقام مختلف نارنگی و بقیه زیر کشت محصولاتی از جمله نارنج و لیمو قرار دارند.
همچنین استان مازندران حدود ۲ میلیون و چهار هزار هکتار مساحت دارد که از این مقدار حدود یک میلیون و ۷۰۰ هزار هکتار عرصه های طبیعی شامل جنگل و مرتع است.