خبر خوب برای اهالی خراسان‌شمالی | پایان یک دهه انتظار با آبگیری سد «گلمندره»

سد «گلمندره» از طرح هایی است که بیش از یک دهه به دلیل کمبود اعتبار راکد مانده بود و این طرح مهم با همت مسوولان جان دوباره گرفت و با تزریق اعتبارات لازم اینک با پیشرفت فیزیکی بالای ۹۵ درصد آبگیری می شود.

به گزارش پایگاه خبری امیدرسان، مردم خراسان شمالی خاطره خوشی از سیلاب دهه ۸۰ در منطقه دشت و کشته شدن شمار زیادی از مردم در جنگل گلستان را ندارند و در آن بحران ۵۲ نفر از هم استانی های ما کشته شدند و این تراژدی غمناک سه سال بعد در مرداد ۸۴ بار دیگر تکرار شد و تعداد کشته شده های سیل در آن سال بین ۳۰۰ تا ۵۰۰ نفر تخمین زده می شد و حتی اجساد برخی از افراد نیز پیدا نشد.

اینجاست که سد گلمندره رخ نمایی می کند و اهمیت این طرح بزرگ به خوبی نمایان می شود و نقش حفاظتی و ایمنی خود در برابر جان انسان ها و منابع بکر طبیعی جنگل گلستان را به خوبی ایفا می کند.

طرح نیمه تمام سد گلمندره خراسان شمالی در کیلومتر ۱۳۰ جاده بجنورد به آزادشهر با تزریق هشت هزار و ۴۰۰ میلیارد ریال به مرحله آبگیری رسید تا مردم این خطه دیگر با خشم سیلاب مواجه نشوند و طعم خوش بهره‌مندی از آن را بچشند.

گلمندره با هدف کنترل سیلاب ورودی به جنگل گلستان، بهبود وضعیت کشاورزی در اراضی پایاب و رونق اقتصادی در منطقه ساخته و در ۱۶ آبان ماه سال گذشته نقش سازنده این سد به خوبی اثبات شد و توانست جلوی سیلاب ویرانگر در جنگل گلستان را بگیرد.

اختصاص هشت هزار و ۴۰۰ میلیارد ریال

گلمندره سدی خاکی سنگریزه ای با هسته رسی، ظرفیت ذخیره‌سازی ۲۸.۷ میلیون متر مکعب آب با توان تنظیم ۱۲.۸ میلیون متر مکعب آب است و طول تاج این سد ۶۷۰ متر، ارتفاع تاج سد ۶۱ متر و عرض تاج ۱۰ متر است.

معاون طرح و توسعه شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی در این خصوص گفت: برای ساخت سد گلمندره شهرستان گرمه این استان هشت هزار و ۴۰۰ میلیارد ریال اعتبار تاکنون هزینه شده است.

سید محسن مدنی افزود: ساخت سد گلمندره شهرستان گرمه در سال ۹۱ در سفر مقام معظم رهبری به استان خراسان شمالی آغاز شد و در مجموع ۲ هزار و ۲۸۰ میلیارد ریال‌ اعتبار از محل دفتر رهبر معظم انقلاب برای ساخت این طرح اختصاص یافت.

به گفته وی؛ عملیات اجرایی این پروژه با انعقاد قرارداد ساخت بدنه و تاسیسات سد در سال ۹۳ به طور رسمی و با همکاری وزارت دفاع و پشتیبانی انجام شد اما کمبود اعتبار باعث کندی روند اجرایی پروژه شد.

مجوز «آبگیری سد گلمندره» با پیشرفت فیزیکی بالای ۹۰ درصد در سال گذشته دریافت شد.

مهار سیلاب‌های با قدرت تخریبی بالا

وی با اشاره به سیل سال های ۸۰ و ۸۱ در جنگل گلستان با قدرت تخریبی بالا گفت: متاسفانه در جریان این سیل علاوه بر خسارت های هنگفت به زیر ساخت ها تعدادی از هموطنان جان خود را از دست دادند.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی همچنین به جاری شدن سیل در اواسط آبان ماه سال گذشته نیز اشاره کرد و گفت: سیلاب این بازه زمانی در شهرستان گرمه از توابع این استان توسط سد گلمندره مهار و این سد آبگیری شد.

وی، میزان دبی پیک ورودی سیلاب به مخزن این سد را بیش از ۴۰۰ متر مکعب بر ثانیه ذکر کرد و گفت: با توجه به مهار سیلاب در مخزن این سد، خروجی سیلاب از دریچه‌های تخلیه رسوبات سد، حدود هفت متر مکعب بر ثانیه بوده و ارتفاع آب ذخیره شده در عمیق‌ترین جای مخزن سد، ۲۲ متر مکعب بود.

مرتضوی تصریح کرد: به نوعی این سد از سیلابی که سال گذشته از مسیل استان سمنان به سمت جنگل گلستان راه افتاده بود را مهار کرد در غیر اینصورت اتفاق ناگواری همچون سال های گذشته رخ می داد.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی با بیان اینکه بالادست سد گلمندره رودخانه ای با جریان دائمی آب وجود ندارد خاطرنشان کرد: مسیل های بالادست سد در طول سال از سیلاب های تخریبی لبریز می شوند و این سد به خوبی بحران سیل در این منطقه را کنترل می کند.

خراسان شمالی هشت سد با ظرفیت ذخیره سازی ۲۳۴ میلیون متر مکعب در دست بهره برداری دارد.

امیدرسان، رسانه امیدبخش

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا