عملیات ساخت گاوداری ۱۰ هزار رأسی شهرستان شیروان که از سال ۱۳۹۹ در کش و قوسهای فراوان نیمهتمام مانده بود در سفر دی ماه سال جاری رییس جمهور گرهگشایی و امید برای از سرگیری فعالیت ساخت مجدد آن برای کارکنان بازگشایی شد.
به گزارش پایگاه خبری امیدرسان، عملیات ساخت گاوداری ۱۰ هزار رأسی در ۲۷ اردیبهشت ماه سال ۹۹ در روستای خرمآباد شهرستان شیروان آغاز شد و متاسفانه با گذشت چندین سال و پیشرفت فیزیکی ۴۲ درصد همچنان نیمه کاره مانده است.
ساخت طرح قرار بود با سرمایه گذاری یکهزار و ۵۰۰ میلیارد ریال در ۱۰۷ هکتار زمین، ظرفیت تولید سالانه ۶۵ یکهزار و ۷۰۰ تن شیر و هزار تن گوشت ایجاد و برای ۳۰۰ نفر به صورت مستقیم اشتغالزایی خواهد کرد.
قرار است این طرح طی چهار یا پنج مرحله به اتمام برسد که در صورت تکمیل فاز نخست با ۲ هزار راس دام مولد، روزانه ۸۰ تن شیر تولید خواهد شد.
براساس نظر دست اندرکاران این طرح یک میلیون و ۲۰۰ هزار لیتر آب در روز برای اجرا نیاز دارد
اجرای این طرح در راستای ایجاد عدالت اجتماعی و فقرزدایی از مناطق روستایی است که با سرمایه گذاری شرکت سرمایهگذاری تأمین اجتماعی (شستا) در طرح دامداری شیروان، ۳۰ هزار راس دام مولد جدید به مجموعه دام منطقه افزوده خواهد شد.
براساس نظر دست اندرکاران این طرح یک میلیون و ۲۰۰ هزار لیتر آب در روز نیاز دارد که با یک حلقه چاه آب تامین می شود و تاکنون هزار و ۳۰۰ میلیارد ریال اعتبار از محل شستا برای گاوداری هزینه شده است.
اکنون این طرح ۴۲ درصد پیشرفت فیزیکی دارد که سرمایه گذار آن شرکت گلدشت نمونه اصفهان(وابسته به شستا) با میزان کل سرمایه گذاری پنج هزار میلیارد ریال پیش بینی شده و تسهیلات مورد نیاز ۴۰۰ میلیارد ریال است.
گاوداری ۱۰ هزار راسی شیروان تاکنون به دلیل عدم تامین آب مورد نیاز، نبود تسهیلات و تعلل شرکت سرمایه گذاری متوقف مانده بود اما ظرفیت بالای شهرستان در حوزه دامپروری می طلبد تا این طرح با سرعت بالایی اجرا و هر چه سریعتر به اتمام برسد.
سرپرست فرمانداری شهرستان شیروان در خصوص آخرین جزییات اجرای این طرح گفت: نبود آب مورد نیاز مهم ترین مشکل جهت بهره برداری فاز نخست طرح گاوداری ۱۰ هزار راسی این شهرستان برای هزار راس دام است که طبق برنامه ریز های انجام شده باید از سد بارزو شیروان تامین شود.
مهدی کرامتی روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهارکرد: کمبود بارندگی ها و خشکسالی های چند ساله اخیر حجم آب سد بارزو را بسیار کاهش داده و آب مورد نیاز جهت تامین این طرح اکنون وجود ندارد.
شرکت آب منطقه ای تخصیص حداقلی آب به این طرح را برای بهره برداری فاز اول قبول کرد
وی افزود: شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی با پیگیری های انجام شده جهت بهره برداری فاز اول طرح، تخصیص حداقلی آب را قبول کرد اما به آب مورد نیاز نرسیدیم و در سفر دیماه امسال وزیر نیرو به این شهرستان مجوز لازم برای مکان حفاری چاه جدید اخذ شد.
سرپرست فرمانداری شهرستان شیروان با اشاره به مشکل تسهیلات برای ادامه و اجرای طرح یادآور شد: برنامه ریزی های لازم در دستور کار است تا تسهیلات مورد نیاز پیگیری شود و در اینصورت قبل از پایان سال تعدادی دام خریداری و فاز نخست بهره برداری شود.
کرامتی تاکید کرد: جلساتی با مسئولان مربوطه انجام شده تا تمام الزامات اجرای طرح فراهم شود و عملیات ساخت آن تسریع یابد و شاهد تحول و شکوفایی خوبی در بخش اقتصاد منطقه دامپروری باشد.
شهرستان شیروان با داشتن ۷۰۰ هزار راس دام سبک و سنگین رتبه نخست را در تولید گوشت قرمز خراسان شمالی را دارد و سالانه بیش از پنج هزار تن گوشت قرمز در این شهرستان تولید و روانه بازار می شود.
سرانه سالانه مصرف شیر برای هر نفر در خراسان شمالی ۱۳۰ کیلوگرم است که شمار گاوداری های شیری در این شهرستان ۲۲ مورد صنعتی و ۲ هزار مورد سنتی با جمعیت دامی کمتر است.
شهرستان شیروان با ۱۵۷ هزار نفر جمعیت به عنوان دومین شهر پر جمعیت خراسان شمالی در ۶۰ کیلومتری شرق بجنورد قرار دارد که قطب مهم دامپروری و کشاورزی استان است.