خبر خوب؛ ساخت ۵۷ میلیارد مترمکعب مخزن سد توسط وزارت نیرو برای ذخیره سیلاب‌

سخنگوی صنعت آب درباره نقش سدها در هدایت و مدیریت رواناب‌ها گفت: وزارت نیرو برای ذخیره بارش‌ها بیش از ۵۷ میلیارد مترمکعب مخزن در داخل کشور ساخته است.

به گزارش پایگاه خبری امیدرسان، «عیسی بزرگ‌زاده» درباره میزان ذخیره بارش‌ها در سال آبی جاری خاطرنشان‌کرد: بارش‌های رخ‌داده در اواخر اسفند و اوایل سال کنونی، جبهه بارشی بی‌نظیری بود که در منطقه جنوب خلیج، دریای عمان و سواحل شمالی آن و در بخش‌هایی از افغانستان و پاکستان رخ داد.

وی افزود: این بارش‌ها در برخی شهرها، نزدیک به یک هفته امکان خدمت‌رسانی را مختل کرد و در برخی کشورهای جنوب خلیج‌فارس و همسایگان شرقی، خسارت‌های جانی و مالی گسترده‌ای ایجاد کرد.

سخنگوی صنعت آب ادامه‌داد: در همین شرایط، به مدد فعالیت‌های مختلفی که فرزندان این سرزمین در طول سال‌های گذشته انجام دادند و زیرساخت‌های خوبی که ایجاد شد، آثار بسیار خوبی در شکست اوج (پیک) سیلاب و ذخیره‌سازی آب در سدها به وجود آمد، به‌گونه‌ای که از نظر میزان خسارت قابل‌مقایسه با کشورهای اطراف نیست.

بزرگ‌زاده با تشریح چگونگی عملکرد سدها در فرایند ذخیره‌سازی بارش‌ها، گفت: سدها به چند طریق توانستند پیک سیلاب را به‌خوبی پشت سر بگذارند. نخست اینکه بین بارش‌هایی که در بالادست و پایین‌دست حوضه رخ داد، سیلاب‌های بالادست را کنترل کردند تا سیلاب‌های پایین‌دست فروکش کند.

وی عملکرد یا روندیابی مخزن را یکی دیگر از توانایی سدها دانست و ادامه داد: وقتی یک سیلاب بزرگ در درون یک رودخانه تنگ با ارتفاع زیاد رخ می‌دهد، شدت سیلاب در برخورد با دهانه سد، مستهلک شده و در دبی ورودی و خروجی تفاوت زیادی ایجاد می‌شود. به طور مثال، دبی ورودی در سد «پیشین» ۱۶۰۰ مترمکعب در ثانیه بود درحالی‌که دبی پیک به صفر رسید.

سخنگوی صنعت آب با اشاره به آمار ذخیره‌سازی بارش‌ها در سدهای استان سیستان و بلوچستان افزود: سد «پیشین» با حجم موجودی ۱۶۰ میلیون مترمکعب، ۹۵ درصد پرشدگی دارد. سد «زیردان» ۸۲ درصد پرشدگی، «کهیر» ۱۳۷ میلیون آب درون خودش ذخیره کرده است. همچنین سد «خیرآباد» ۹۱ درصد پرشدگی و سد «ماشکید علیا» ۹۴ درصد پرشدگی دارد.

بزرگ‌زاده ادامه داد: این نشان‌دهنده این است که سدهای وزارت نیرو توانسته در بارندگی‌های گذشته، حجم خوب و قابل‌توجهی از بارش‌ها را برای تأمین نیازهای بیش از ۲ – ۳ سال این استان در خود ذخیره کند.

وی با بیان اینکه استان سیستان و بلوچستان دچار خشکسالی نیست و آب کافی در اختیار دارد، گفت: سدهای نواحی جنوبی استان سیستان و بلوچستان پر آب است و نیازهای منطقه را تأمین خواهد کرد.

سخنگوی صنعت آب با تأکید بر اینکه باید میان حجم بارش با حجم رواناب تفاوت قائل شویم، میزان بارش‌های رخ‌داده در سال آبی را ۴۰۰ میلیارد مترمکعب دانست و خاطرنشان کرد: رواناب، کسری از بارش است و اگر تصور کنیم که هر مقدار بارش انجام شود به رواناب تبدیل می‌شود، با موازین علمی فاصله دارد.

بزرگ‌زاده ادامه داد: بیش از نیمی از رواناب تبدیل به آب زیرزمینی و بخشی از آن نیز به منابع آب سطحی تبدیل می‌شود. وزارت نیرو برای ذخیره این بخش از بارش‌ها بیش از ۵۷ میلیارد مترمکعب مخزن در داخل کشور ساخته که این سدها بیش از ۴۱ میلیارد مترمکعب قدرت تنظیم دارند.

امیدرسان، رسانه امیدبخش

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا